Naravno, time ne mislimo da pripremamo motocikl za zimsku vožnju, nego za dugotrajno zimsko skladištenje. 

Ispustite gorivo iz spremnika ili u gorivo ulijte stabilizator goriva.
Spremanje motocikla sa punim spremnikom čini dvije stvari: prvo ne ostavlja prostora za zrak unutar rezervoara, pa je manje vjerojatno da će se formirati korozija, drugo, spremni ste za slijedeću vožnju sa punim spremnikom goriva. Stoga napunite spremnik gorivom i dodajte malo stabilizatora goriva, upalite motocikl te ostavite da malo radi kako bi plinovi prošli cijelim sustavom. Kvalitetan stabilizator goriva spriječiti će da se gorivo ne pokvari i neutralizirati će etanol koji se nalazi u današnjem gorivu.

Pripremite akumulator (bateriju) za zimski san
Tradicionalne olovne baterije se s vremenom prazne i nakon nekog vremena biti će preslabe za pokretanje vašeg motocikla. Stoga je jako važno bateriju priključiti na pametni punjač, kako bi ostala napunjena i spremna za rad. Postoji puno punjača, ali vi želite biti sigurni da ste kupili pametni punjač koji će bateriju puniti samo onda kada je to potrebno. Ako vaš motocikl ima litij-ionsku bateriju, dovoljno je da je samo isključite negativnu stranu (-). Litij-ionske baterije imaju izuzetno nisku stopu samo-pražnjenja i mogu godinama stajati bez gubitka puno energije (kapaciteta). Ukoliko nemate pristup strujnom izvoru na lokaciji gdje čuvate motocikl, biti će potrebno da akumulator/bateriju izvadite iz motocikla te je spojite na pametni punjač u blizini strujnog izvora.


U redu, ovo su minimalne stvari koje morate poduzeti za zimovanje vašeg motocikla. Ako želite učiniti sve što možete kako biste sačuvali pokretne i nepokretne dijelove vašeg motocikla, evo još nekoliko stvari koje biste trebali učiniti.

Očistite svoj motocikl/skuter
Detaljne savjete kako očistiti motocikl opisali smo ovdje. Ne zaboravite! Nakon pranja motocikla obavezno podmažite lanac!!!

Pripremite motocikl/skuter za zimski san
Dalje, okrenimo se motoru. Ekstremisti inzistiraju da vam treba svježe ulje u jesen prije skladištenja, a svježe ulje na proljeće. To je prekomjerno i nepotrebno. Naravno, ne želite da vam prljavo ulje stoji u motoru koji stagnira cijelu zimu, pa ako ste već na pola puta do vašeg redovnog servisa (planirane promjene ulja) onda ga izmjenite sada. Na taj način unutrašnjost motora će se kupati u svježem motornom ulju i biti ćete spremni za prvu vožnju u proljeće. Ukoliko je ulje prilično svježe, dovoljno je da ga provjerite. 

Nemojte da štetočine vaš motocikl/skuter nazivaju domom
Još jedna stvar koju možda želite učiniti za svoj motor jest da zatvorite vrata. Kada kažemo "vrata" mislimo na blokiranje ulaza u zračne filtere i ispušne cijevi. Dovoljno je da te ulaze zatvorite nekom plastikom i zalijepite gumenom vrpcom ili zatvaračima. Time ćete sprječiti razne glodavce da se gnijezde u zračnom usisniku i ispušnoj cijevi, te će te sprječiti pojavljivanje vlage koja bi mogla nagrizati stijenke cijevi i cilindara.

Zaštitite gume svojeg motocikla/skutera
Stajanje motocikla na gumama nije uvijek sjajno za vaše gume, pa kako bi sprječili stvaranje "flat spota" osigurajte da su gume ispravno napumpane i da motocikl stoji na nosačima. Idelano bi bilo da vaš motocikl ima centralni nogar. ako ga nemate, vrijedi uložiti u set postolja jer su oni ne samo dobri za zimsko skladištenje, nego i za redovito održavanje motocikla, poput zamjene ulja i podmazivanja lanca. Ukoliko sve to nemate, označite gume komadom krede i redovite pomjerajte naprijed ili nazad kako biste sprječili stvaranje ravne mrlje ("flat spots"). 

Vanjska zaštita
Konačno, dajte svom motociklu udobnu deku sa kojom će provesti zimski san. Jednostavnije pamučne deke će zadržati prašinu s vašeg motocikla, ali pamuk ima tendenciju privlačenja vlage i plijesni, zato bolje razmislite o kupovini sintetičke zaštitne navlake.


Sve što smo do sada napisali je uz pretpostavku da vaš motocikl čuvate u garaži ili podrumu. Ako ste prisiljeni držati svoj motocikl na otvorenom, morati ćete sve ovo učiniti plus nadograditi sa zaštitnom vodootponom navlakom koja ima trake na dnu, kako bi je mogli učvrstiti.