Koja je razlika između dva stila kvačila?

Ako ste ikad čuli sportski motocikl da radi kao da će uskoro eksplodirati, onda ste upoznati s ikoničnim zvukom suhog kvačila. Suha kvačila su bila prilično uobičajena, Ducati ih je slavno koristio desetljećima, ali danas velika većina proizvedenih motocikala koristi mokra kvačila. Koja je razlika, zašto bi proizvođač ili motociklista odabrao jedan nad drugim i zašto suhe spojke ne izlaze iz mode?

Što je mokra spojka?

Nazivaju se mokrima jer su umočena u motorno ulje. Osnovna svrha ulja je hlađenje ploča spojke, a zbog ovog efekta hlađenja mokre spojke se mogu puno više opteretiti. Mokre spojke uglavnom imaju širu zonu trenja što ih čini prilično jednostavnima za korištenje. Također imaju tendenciju dugotrajnosti i mirnije su od suhih spojki. 

Na suprotnoj strani, mokre spojke čine da se vaše motorno ulje puno brže zaprlja jer sva prašina koja nastaje ostaje u motoru. Srećom o tome se brine uljni filter. Drugi nedostatak je da troše malo snage motora. 

Što je suha spojka?

Izbjegavanje korištenja motornog ulja je najveća prednost mokre spojke. Kao što ste već pretpostavili, mokre spojke nisu uronjene u motorno ulje. To znači i manje trošenja snage motora koja onda ostaje stražnjem kotaču, kao i čistije motorno ulje, ali također znači i manje hlađenja za kvačilo. Bez ulja za hlađenje teže se moduliraju, brže se troše i puno su bučnije, pogotovo ako skinete poklopac kvačila, što većina vozača radi kako bi ih dodatno ohladilo.

Suha spojka u praznom hodu je legendarni zvuk, posebno za Ducati, ali to ih je i dovelo na popis ugrožene vrste. Kako se propisi o buci sve više postrožuju, svaki decibel je bitan, a prelazak na mokro kvačilo ostavlja više prostora u decibelima za ljepši zvuk ispušnog sustava. 

Mokra kvačila se još uvijek koriste kod MotoGP motocikala jer u utrkama svaka mala prednost koristi.

I na kraju, jednostavnost upotrebe, trajnost i tišina doveli su do ugradnje mokre spojke kod velike većine motocikala.